21. listopadu 2013

Vitráže ve Starovicích

(Kostel sv. Jiří a sv. Mikuláše ve Starovicích (1885). 

Nové vitráže pro zdejší kostel byly myšlenkou místního farníka pana Baráka a jeho rodiny. I když nepochází ze Starovic, tak zde má rodinu a zázemí.
Oslovil mne, abych vytvořil několik návrhů pro budoucí vitráže. Jasné bylo jen, že zde nebudou figurální náměty. Samozřejmě pro mne bylo důležité vidět interier kostela, jak je vyzdoben, jeho barevnost, členitost, motivy i vzory vnitřních maleb. Po návštěvě jsem připravil několik skic a po dalších upravených variantách i návrh, který si společně s panem farářem vybrali.

Bylo tedy rozhodnuto.

Pak už jen demontovat vnitřní zasklení, změřit rámy oken a mohlo se začít.
Prvním krokem bylo rozkreslit námět na pracovní karton a pak z něj zhotovit šablony na řezání barevných skel. Protože motiv v oknech byl stejný, tak to značně usnadnilo další práci. I tak nařezat všechny díly na čtyři kostelní okna zabralo spoustu dní intenzivní práce.
Dalším neméně časově náročným krokem bylo složit nařezané části do vitrážových plátů. Okna jsou dělená do deseti polí, tedy na nás čekalo poskládat čtyřicet dílů nových vitrážových výplní! Ty pak zaletovat, vytmelit a dobře vyčistit. A nakonec je i osadit do dřevěných rámů.



Letní slunce a světlo z vitráží...

Žádné komentáře:

Okomentovat